Pokiaľ toto číta niektorý z tohtoročných maturantov, možno si vybaví slohové témy zo slovenského jazyka a úvahu na príbuznú tému. Pravdou je, že na túto tému je možné viesť hodinové diskusie, ktoré majú prakticky rovnaký cieľ - či už skazenosť tejto doby, alebo poukázanie na skutočnú definíciu pojmu "moderná doba" a čo si pod ňou ostatní predstavujú. Ja sa určite neradím medzi tých, čo radi diskutujú a rozoberajú problémy, s ktorými ako jedinci aj tak nič nezmôžu. Avšak, keď som sa dnes od svojej 10 ročnej sestry dozvedel aký som v úvodzovkách zastaralý, zatmelo sa mi pred očami a mal som pocit, že mi po hlave prešiel Hélios na zlatom voze.
Začalo to celkom nevinne, keď som sa chystal otravovať ju, ako to robím s radosťou každý deň. Vekový rozdiel necelých 10 rokov občas urobí svoje. Po malých súrodeneckých hádkach sme došli k tomu, že som jej nechtiac sadol na mobil a tu sa to celé začalo. Veta o tom, že tento v poradí štvrtý mobil dostala len pred niekoľkými týždňami ma celkom dostala, keďže som to ani nestihol spozorovať. To, že keď som mal 10, tak som mobil poznal z TV reklamy, o foťákoch sa mi len snívalo a o MP3 formátoch som ani nepočul (to píšem preto, lebo jej ten telefón celý deň vyrevuje kadejaké pesničky, ktoré je nemožné zaradiť do konkrétneho žánru) si myslím, že nestojí za reč. Mimo témy, svoj prvý mobil som dostal keď som mal 12 a bol to Siemens A50, ktorý bol mojim spoločníkom dlhé roky (tuším až keď som šiel na strednú tak som dostal nový, aby sa nepovedalo).

Celkom ma taktiež dostal fakt, že moja sestra chodí na FaceBook, ale to prijímam s nadhľadom, keďže dnes sa možno na FB stretnúť s robotmi, fiktívnymi postavami či niekoho napadla aj taká myšlienka, ako spraviť profil svojmu chlpatému domácemu miláčikovi - psovi (ja som svoj FaceBook zrušil v novembri 2011 - pozn. autora). Netvrdím, že táto sociálna sieť mi v minulosti nedala nič pozitívne, ale je skutočne také "cool" tam proste byť?

A najviac, čo ma dostalo, bolo keď mi na moje "keď som mal ja 10 rokov tak som bol šťastný keď som išiel zazvoniť kamošom či nejdú von" argumentovala, že väčšina jej kamarátiek má na takéto veci mobil a že im vonku chodiť netreba, pretože väčšinou majú neobmedzené paušály. Keď k tomu dodala, že druháčky, ktoré majú triedu niekde vedľa nich majú iPhony (či ajfony, či ako sa to sakra píše) cítil som sa ako človek zručný v extra modernom svete niekde v inej galaxii. Mám taký pocit, že ja so svojim mobilom (ktorý používam len na telefonovanie a sms-kovanie a v extra prípadoch na fotenie) a iným vybavením patrím do múzea historizmov. Teraz neviem, či som skutočne pár rokov za opicami, alebo táto doba uteká míľovými krokmi vpred a ja len jednoducho nestíham sledovať, čo sa v nej deje.

Aj keď je táto téma už iste nespočetne krát riešená a rozoberaná, v podstate som jednoznačnú odpoveď ešte nepočul. Aj keď má modernizácia spoločnosti bezpochyby veľa pozitív, mne osobne prekáža fakt, že neviem zapnúť náš nový televízor, ku ktorému sme dostali 3 ovládače (1 na terminál, jeden na Tv, další na neviemčo...) alebo že kedysi som do prehrávača vopchal kazetu a o 10 sekúnd som sledoval film, dnes čakám 5 minút, kedy sa skončí "Piracy warning, coming soon a trailer nejaký ďalší film a to všetko sa nedá preskočiť.

Myslím si, že každý z nás si občas uvedomí, že dnešná doba fakt už nie je to, čo nám vykresľovali naše staré mamy ako ideály detstva a adolescentného veku. V každom prípade by sa ale mohli mladšie generácie zamyslieť, či techniku ovládame my, alebo ona nás. Predsa, my sme na vrchole potravinového reťazca a prečo nás má ovládať niečo, čo sme stvorili na to, aby nám to slúžilo ?

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  7. 11. 2012 17:49
mas uplnu pravdu, vnimam to rovnako. zijeme proste v dobe, kedy, na rozdiel od minulych casov, sami moc nechapeme principom, na akych stoja nase vynalezy. bude este velmi zaujimave sledovat, ako sa to vsetko vyvynie
 fotka
vreskot000  4. 8. 2018 11:58
vieš zmysel socialnych sieti je to, že udržujem kontakt so znamymi( rodinou, spolužiakmi, kolegami a pod) ktorí nie sú pri mne, pretože inde pracuju a študuju, a osobny kontakt ti chýba, tak ako tomu bývalo kedysi. v žiadnom prípade by som neriešil s cudzou osobou osobné záležitosti (nezmysel) ale na to treba dozriet
Napíš svoj komentár